5% kedvezmény

Ingyenes szállítás 13.650 Ft -tól

30 napos visszaküldés

Akciók csak tagoknak

Bárány gyapjú termékek - Bariholmik.hu
Kérdése van? Írjon nekünk -
info@bariholmik.hu

Kosár(0)

bezár

Nincsenek termékek a kosarában.

A gyapjú útja a történelem során

10.06.22 2639x elolvasva

MegosztásJelenleg körülbelül egymilliárd juh él a Földön. A juhok évente 3, 10 vagy akár 18 kg gyapjút növesztenek. A gyapjú az, ami néhány ezer éve melegen tartja az embereket, és mondhatjuk, hogy ez a múlt és a jövő anyaga. A gyapjú a világ textilszál termelésének mintegy 1,3%-át teszi ki, és legnagyobb termelői Ausztrália, Kína és Új-Zéland. A gyapjúból, pamutból, lenből és selyemből készült természetes szálak mellett ma már főként műszálak vannak használva. Az éves gyapjútermelés körülbelül 2 millió tonna, és ennek 60%-át ruházati célra használják fel. Különösen a Merinó birkagyapjú vált a szabadtéri sportok szerelmeseinek ruhatárának szerves részévé. 

A barik megbízhatóan melegen tartanak minket

Az első szőtt gyapjúszövet körülbelül hatezer évvel ezelőtt, a mai Irán területén melegítette az embereket.

A meleg szövetek széles körű használata elsősorban a nagyrészt igénytelen juhoknak volt köszönhető. Bárhol, akár nagyobb magasságban is jól érzik magukat. Az ókori rómaiak voltak azok, akik felfigyeltek tartósságára, és nekik köszönhető, hogy a gyapjú elterjedt az egész ókori világban. A rómaiak minden meghódított tartományban, Észak-Afrikától Spanyolországon át a Brit-szigetekig, gazdaságokat hoztak létre. A gyapjú a római ruhatár egyik legfontosabb része volt. A rómaiak klasszikus ruhadarabja a hosszú inghez hasonló, nagyjából térdig érő tunika volt. A gazdag és hajadon férfiak tógát viseltek, egy gyapjúszövetből készült darabot, amelyet összehajtogattak és a testük köré tekertek. És a rómaiak voltak azok, akik télen szőrmével vagy gyapjúval bélelték a csizmájukat.

Kolumbusz és a Medici-család

A gyapjú aranykora a középkorban volt. Számos európai város specializálódott a termelésére, és a franciaországi Champagne lett a kereskedelem központja, ahol a piacok kizárólag a gyapjúra összpontosítottak. Olaszországban néhány fontos genovai, velencei és firenzei család, köztük a Mediciek, vagyonokat szereztek a gyapjúkereskedelemből. 

A gyapjú jelentőségét Spanyolországban bizonyítja, hogy a 16. században a Merinói juhokat csak királyi engedéllyel lehetett exportálni. Ennek a szabálynak a megszegését halállal büntették. Kolumbusz Kristóf híres útjainak finanszírozásához a gyapjúkereskedelemből származó bevétel járult hozzá. Ő és a konkvisztádor Hernán Cortés nagy szerepet játszottak abban, hogy a juhok új otthonra leltek az „Újvilágban”.

Gyapjúval bélelt szék

A nyersgyapjú fő exportőre azonban Anglia volt, amely jól átgondolt politikával érte el pozícióját. 1377 -ben III. Edward király megtiltotta a gyapjúból készült termékek behozatalát a szigetekre, és ehelyett kiváló flamand szövőket hívott Nagy-Britanniába, hogy átadják tudásukat a helyieknek. 1660 körül a gyapjútextíliák exportja Anglia külkereskedelmének kétharmadát tette ki. Végül is a Lordok Házának elnöke még ma is a "Woolsack"-en ül - egy gyapjúval bélelt széken, amely szimbolizálja az anyag kereskedelmének fontosságát.

Cseh juhok

A gyapjút az emberiség már régóta használja ruházat készítésére. A gyapjúszálak különböző állatoktól, elsősorban juhokból, kecskékből, tevékből, lámákból és nyulakból nyerhetők. Hazánkban a leggyakoribb gyapjúfajta a birkagyapjú. Meleg, légáteresztő, könnyű, vízálló, kényelmes szövött gyapjúszövetek készítésére használják, melyből különböző termékek készülnek (pulóverek, sálak, sapkák, kesztyűk). Hasznossági értékük a szövés közbeni fonalszövés típusától függ.

A gyapjúszövet a gyártás racionalizálásának és a szövet jó tulajdonságainak köszönhetően abszolút meghatározó gyapjútermékké vált. A gyapjúból számos ruházati cikket készítettek, amelyekben a gyapjú nélkülözhetetlen (téli ruházat és kiegészítők, katonai egyenruhák, férfi öltönyök). Számos európai országban még mindig fennmaradt a hagyományos és minőségi gyapjúszövetek gyártása. Ez a Cseh Köztársaságra is vonatkozik, bár sokkal kisebb mértékben, mint a múltban.

II. Přemysl Otakar király, aki a 13. században flamand szövőket hívott Csehországba, nagyban hozzájárult a csehországi gyapjúszövet gyártásának fejlődéséhez. Csehországban a szövők kezdetben Broumov -ban, Litomyšl -ben, Louny -ban, České Budějovice -ben, Jihlava -ban, vagy Jindřichův Hradec -ben telepedtek le. A jihlavai katonai ruhát vagy a minőségi pecsétekkel ellátott Hradec Králové -ból származó szövetet pedig a határokon túl is ismerték.

Tudja, milyen kézműves mesterségek keletkeztek régen a gyapjúból készült ruhadarabok készítésével kapcsolatban?

kártolók, vágók - a gyapjú alapanyag feldolgozása, vágása, fésülése

fonal gyártók - fonalat készítettek

szövők - gyapjúszövetet szőttek

gyapjúmunkások - hengerelt szövetet készítettek

festők - a fonalat és szöveteket festették

mangorolók - a vászont és szövetet keményítették és mángorolták, hogy sima és fényes legyen

Tudja, hogy mivel festették a fonalat régebben?

Főként természetes színezékekkel, mert őseink nem ismertek mást. Csehországban ezek főként növényi eredetű festékek voltak: 

sáfrány (sárga) - hazánkban már a 13. században termesztették, nagyon ritka és drága

áfonya (kék)

sáfrányos szeklice (narancssárga) - más néven olajözön vagy kerti pórsáfrány

festő csülleng (kék) - egy ma már szinte elfeledett gyógynövény

tölgyfagubacs (lila-fekete) - a tölgyfa leveleken található peték és lárvák a tinta alapját is képezik

hagyma (barna)

Gyapjúszövet gyártása

A gyapjúszövet előállításának nyersanyaga a birkagyapjú - a lenyírt birkagyapjú. Ezután a gyapjú különböző gyártási ciklusokon megy keresztül - válogatás, tisztítás (amelynek során minden maradéktól és a felesleges lanolintól is megtisztítják). A mosás után az összekuszált gyapjút ki kellett lazítani. Ezt kártolással, fésüléssel és szálakká szövéssel végezték. Így került át a fonókhoz, akik különböző vastagságú fonalat készítettek belőle. A fonalat ezután festették, és vagy ruhát kötöttek belőle, vagy szövetet szőttek belőle.

Mit jelent a Merinó?

Szinte minden kirakatban és számos címkén olvasható a Merinó gyapjú elnevezés. Tudja, mit jelent a Merinó? Ez egy különleges juhfajta, amelyet finom gyapja miatt értékelnek. És az elnevezése két forrásból származik:

Az egyik a spanyol "ovejas merinos" szóból származik, ami "vándorló juhokat" jelent. Régen a pásztoroknak egész évben legelőről legelőre kellett utazniuk nyájaikkal.

A másik forrás a marokkói szultánok dinasztiájának nevével függ össze, ahonnan e juhok tenyésztése Spanyolországba került. Ott a merinói juhok tenyésztése állami monopóliummá vált, és exportjuk 1800 -ig szigorúan tilos volt. Ennek ellenére a 18. században néhány juhot Franciaországba csempésztek, ahonnan Poroszországba, Ausztriába és Nagy-Britanniába is eljutottak. Csehországban a merinói fajtát Mária Terézia uralkodása alatt, az 1870-es években kezdték el tenyészteni.

Szintén olvassa el

20 ok, hogy miért jó a klumpa

20 ok, hogy miért jó a klumpa

187455x elolvasva

Elolvasni
Birkagyapjú termékek mosása

Birkagyapjú termékek mosása

134166x elolvasva

Elolvasni

Tetszett ez a cikk? Küldje tovább…Hova tovább?

Kössön magának valami szépet
Cikkek

Kössön magának valami szépet

01.12.221475x elolvasva

Tegye kellemesebbé a téli estéket azzal, hogy köt, ahogy nagyanyáink is tették. Szerezzen örömet saját magának vagy szeretteinek kézzel kötött zoknikkal vagy fejpánttal, amelyet saját maga is elkészíthet, és amely kellemes melegen tart mindenkit. Igyekszünk fenntartani nagyanyáink hagyományait, és minél tovább köztünk tartani őket. Ezért is támogatjuk kedvenc tevékenységeiket, és megosztjuk azokat Önnek.

Elolvasni
A nem megfelelő karácsonyi ajándékokat 2023. január 15-ig lehet visszaküldeni
Cikkek

A nem megfelelő karácsonyi ajándékokat 2023. január 15-ig lehet visszaküldeni

04.11.221552x elolvasva

Ne féljen már most karácsonyi ajándékokat vásárolni. Ha a megajándékozottnak nem felel meg a kiválasztott méret vagy termék, egyszerűen visszaküldheti. A visszaküldési lehetőség a 2022. november 1. és 2022. december 22. között megvásárolt karácsonyi ajándékokra vonatkozik. 2023. január 15-ig küldheti vissza ezeket az ajándékokat.

Elolvasni
Puha szvetterek és mellények minden állandóan didergő számára
Cikkek

Puha szvetterek és mellények minden állandóan didergő számára

25.10.222516x elolvasva

A tél már az ajtón kopogtat, és itt az ideje, hogy jobban felöltözzünk, különösen akkor, ha ön is a nagyon fázósak közé tartozik mint mi. Válassza a bolyhos, meleg birkagyapjút, és vásároljon puha szvettert vagy mellényt, mely kellemesen melegen tartja.

Elolvasni
Kérdése van? Írjon nekünk -
info@bariholmik.hu

Színváltozatok

Válasszon méretet

-5%

Legyen a Bari családunk tagja és részesüljön 5% kedvezményben minden megrendeléskor

Vásároljon kedvezőbben. Bari családja tagjai számára Szeder 5% -os kedvezményt garantál minden vásárlásra.

5% kedvezmény

Ingyenes szállítás
13.650 Ft -tól

30 napos visszaküldés

Akciók csak tagoknak

Csatlakozni

Bééé, Szeder vagyok,

nem szívesen zavarok, de szükségem van az Ön patájára arra, hogy feljegyezhessem mi az, ami tetszik önnek a Bariholmik honlapon. Csak így tudom biztosítani a megérdemelt gondoskodást. A saját patámra megígérhetem, hogy minden, amit megtudok, nálam teljes biztonságban marad.

Beállítások

Bééé, gondoskodok az elégedettségedről. Tudassa velem, milyen sütikkel tudok dolgozni, és ne feledje, hogy a beállítások módosítása csak az Ön által használt böngészőre lesz érvényes. A honlap láblécében bármikor könnyedén megváltoztathatja beállításait.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen adatokat tárol a Bariholmik, itt talál további információkat.

A technikai sütik a weboldal és az általa kínált funkciók megfelelő működéséhez szükségesek.

Lehetővé teszik, hogy az Ön preferenciái alapján bolyhos ajánlatot mutassak önnek. Továbbá arról is gondoskodnak, hogy csak azt mutassam meg az interneten, ami igazán érdekli Önt.

Segítenek megtalálni a hibákat és mérni a honlap teljesítményét. Nekik köszönhetően biztosíthatom, hogy Ön mindig elégedett legyen a vásárlással a Bariholmik honlapon.

Ezek a sütik fééérgetegesek. A weboldalon kívül közösségi és hirdetési hálózatokon is találkozhatok Önnel, ahol gondoskodom arról, hogy a hirdetések érdekesek legyenek az Ön számára.