Kérdése van? Írjon nekünk - info@bariholmik.hu
Menü

Miért jó merinó gyapjút viselni? Merinó gyapjú és kivételes tulajdonságai

Miért jó merinó gyapjút viselni? Merinó gyapjú és kivételes tulajdonságai

A merino egy olyan juh fajta, amely eredetileg észak-afrikából származik. A 18. században Spanyolországban voltak honosak, és itt betiltották más országokba történő kiszállításukat. Ennek ellenére később sikeresen tenyészették őket Franciaországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, és utoljára, de nem utolsósorban, a 19. században Ausztráliában is. Ausztrália manapság a legjobb, kiváló minőségű merinó gyapjú gyártója.

Többféle merinó juh létezik, de mindnek egy közös vonása van, mégpedig hogy nagyon vékony gyapjú szálaik vannak. Egy négyzetcentiméterben akár több mint 4000 szál is lehet.

 

Legfőbb jellemzők néhány pontban:

 

  • Nagyon kellemes, nem kapar és nem harap

Ez a világ egyik legkellemesebb és legpuhább gyapjú anyaga.

  • Az optimális testhőmérséklet szabályozása

A merinó gyapjú természetesen göndör, így a belőle gyártott ruházat kiváló hőszabályozó és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A gyapjú alapvető tulajdonsága, hogy kellemesen meleg, illetve fontos a hőelnyelő képessége. A légáteresztő tulajdonságának köszönhetően képes alkalmazkodni a testhőmérséklethez. Ezért valóban ahogy mondják, télen felmelegít és nyáron pedig lehűt. 

 

  • Légáteresztő

Remekül abszorbeálja a nedvességet, a súlyának akár 30% -át. A funkcionális fehérnemű lélegző, ezért nem fog kellemetlenül hűteni még izzadás esetén sem. 

 

  • Felszívja az izzadságot

Képes elvezetni a nedvességet a testből. A gyapjúban található nedvesség könnyen felmelegszik, így izzadás esetén nincs kellemetlen, hűvös érzés. 

  • Antibakteriális

A gyapjúszálak speciális pikkelyes felülete megakadályozza a baktériumok szaporodását, amelyek egyébként könnyen szaporodnak a sima felületen. A gyapjúszál szabálytalan felépítése lelassítja a baktériumok szaporodását, mert nincs elegendő tápanyaguk az izzadságból. 

 

•   Nincs szaga

A merinó gyapjúból készült ruházatnak még hosszú viselet után sincs kellemetlen szaga. Ez nagy előny például a szintetikus anyagokkal szemben. 

 

Miért jó merinó gyapjút viselni? Merinó gyapjú és kivételes tulajdonságai
Miért jó merinó gyapjút viselni? Merinó gyapjú és kivételes tulajdonságai
  • A merinó természetesen elasztikus, így szükség szerint nyújtható. Ráadásul nem gyűrődik. 

 

  • Alkalmas sportoláshoz, munkahelyi és otthoni használatra is.

 

A merinószál az egyik legtökéletesebb anyag a világon!

 

Mi a Bariholmik -nál ajánljuk

Kapcsolódás a közösségi hálózatokhoz