Kérdése van? Írjon nekünk -
info@bariholmik.hu

Kosár(0)

bezár

Nincsenek termékek a kosarában.

Tanácsok és tippek

Miért nem szabad figyelmen kívül hagyni a lábfájdalmakat?

13.07.20 12323x elolvasva

MegosztásSarok fájdalom vagy szúró fájdalom az ujjakban jelenik meg önnél, miután egész nap álló munkát végez? Tomáš Mundil ortopéd szakorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a lábfájdalmak súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

Melyek a leggyakrabban előforduló problémák a rendelőjében?

„Az emberek a rendelőmbe leggyakrabban azzal a problémál érkeznek, hogy fáj a lábuk, problémáik vannak a cipő viselésével, és hogy nem tudnak annyit gyalogolni, mint a múltban.”

Ennek általában mi az oka?

„A problémák egyharmada, sőt akár a fele a lábakkal kapcsolatosak. Leginkább a boltozatban rejlenek.”

Hogyan lehet ezeket a problémákat kezelni?

„Segít a megfelelő sarokhelyzet és bizonyos mértékig bizonyos gyakorlatok is.”  

A lábboltozat süllyedés következményei közé tartoznak olyan nehézségek, mint a sarok- és láb- fájdalma, valamint a lúdtalp, bütyök vagy sarkantyú. Egyszerű tanács van ezekre a nehézségekre. Úgy szól - gyakorlatok, megfelelő cipő viselése és lábápolás. Itt találhat néhány ajánlást és elkészítettünk néhány gyakorlatot az ön számára, amelyek nem vesznek igénybe sok időt, és gyakorolhatja őket otthon. 

SAROK FÁJDALOM

A sarok fájdalom az Achilles-inak túlterhelésével, sarkantyúval és a láb inak lerövidülésével járhat. Ezért fontos a láb nyújtása.

Gyakorlat 1: Láb nyújtás (sarok fájdalom - sarkantyú)

Álljon az asztalhoz, vagy enyhén támaszkodjon a falnak, hogy a lábak szabadon meghajolhassanak térdben és lépjen egyik lábával hátra. Először áljon rá a földre teljes talpal, hogy az Achilles-inak ki legyen nyújtva. Ezután emelje fel a sarkat, amennyire csak lehetséges, tolja előre, hajlítsa meg a térdét és engedje le. Minél jobban ki van nyújtva a láb, annál jobban nyúlik a sarok és a lábujjak közötti izom is. Ebben a helyzetben a hüvelykujj és a kisujj felé lendüljön, így növelve a feszültséget és pontosan a szükséges izmokat megnyújtva.

Javasoljuk az izmok rendszeres nyújtását, lábmasszázsokat, pihentető fürdőket, meleg borogatásokat az izomfeszültség csökkentésére. A melegítő krémek mellett merinó birka gyapjúból készült zoknikat is viselhet, amelynek hasznos tulajdonságairól már korábban írtünk.

LÚDTALP

A láb deformációja, amelyben a láb hosszanti íve süllyed, különböző életkorban előfordulhat, de főként a gyermekek esetében fordulnak elő problémák a lúdtalppal. Ezért a következő gyakorlatot ajánlott számukra is.

Gyakorlat 2: Álljon felváltva a lábujjakon és a sarkon.

Álljon egy alátétre (ha nincs elég stabilitása, enyhén kapaszkodjon például egy asztalba, falba vagy székbe ön előtt), és emelkedjen fel a lábujjaira, majd vissza a földre és ismételje meg, de a sarokkal. Ezeket a pozíciókat ismételje.

Mindenekelőtt a legfontosabb a megfelelő cipő puha és rugalmas talppal, amely stabilizálja a sarkat. MUDr. Vladimír Medek és Tomáš Musil egyetértenek: "Ha a lábboltozat süllyet, a láb hosszanti ívét különböző anyagokból készült ortopéd talpbetétekkel kell megtámasztani."

HALLUX

Ez a láb elülső részének komplex deformitása a hüvelykujj helyzetének rendellenességével. Ez a deformáció akár műtéthez is vezethet. A műtét elkerülése érdekében megelőzésre van szükség. 

Gyakorlat 3: Lábak pihenése

A lábujjakat és a kéz ujjakat összetesszük úgy, hogy a kéz hüvelykujj körülvegye a láb hüvelykujjat és a hosszú lábszárcsont tengelyében legyen. Próbálja meg kinyújtani az ujjait, majd köröket készíteni. Közben nagy köröket a bokával is csinálhat. A köröket kezdje magától, majd felfelé és lefelé. A hüvelykujjal korigálja a hallux kiálló részét.

A rosszul kiválasztott cipőnek és a láb súlyának rossz eloszlása ​​nagy hatással van a deformáció kialakulására, amelyet bütyöknek hívnak. Szükséges, hogy a cipő elegendő helyet biztosítson a lábnak, különösen a lábujjaknál. A Bariholmik -nál az egészséges cipők forgalmazására törekszünk, amelyek elegendő helyet biztosítanak a láb számára. Ilyen termékek például a tornacipők, a balerina cipők vagy az ortopéd papucsok.

Konzervatív terápiaként az ortopédiában az ujjakközötti korrektorokat valamint lúdtalp esetén - az ortopéd talpbetéteket is használják. Ha többet szeretne tudni a lábfájdalmakról, vessen egy pillantást blogunkra, ahol több cikkekben foglalkoztunk lábproblémákkal és lábduzzadással, bütyökkel (hallux) vagy az egészséges séta témájával.

 

Forrás:  

Mgr. Iva Bílková, FYZIOklinika fyzioterapie s.r.o. https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/patni-ostruha-vznik-konzervativni-lecba-a-razova-vlna

https://www.vitalia.cz/clanky/stare-cviky-na-ploche-nohy-uz-neplati/

http://www.fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/cast-pro-dospele/ortopedicka-klinika-uk-1-lf-a-fn-motol/informace-pro-pacienty/hallux-valgus/

https://www.wikiskripta.eu/w/Hallux_valgus

Mgr. Iva Bílková, FYZIOklinika fyzioterapie s.r.o., Praha: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/jak-vznika-vboceny-palec-a-zpusoby-lecby

Interní medicína pro praxi: http://www.dostry.cz/podrobne/SOLEN.pdf

Office yoga: https://www.youtube.com/watch?v=-B8m8t6S5fs&t=282s

https://zdravi.euro.cz/leky/bolest-paty-priciny-lecba/

Tetszett ez a cikk? Küldje tovább…Hova tovább?

Huňaté, pohodlné, naše - nové Prestižky s ovčí vlnou
Újdonságok

Huňaté, pohodlné, naše - nové Prestižky s ovčí vlnou

15.09.2175x elolvasva

Poznejte příběh, jak vznikly nové Huňaté Prestižky Vlnka..

Elolvasni
Süssön velünk hagyományos buktát a nagyanyáink receptje alapján
Cikkek

Süssön velünk hagyományos buktát a nagyanyáink receptje alapján

02.08.213482x elolvasva

Ha ön is szeret a családnak sütni, akkor itt egy remek tipp egy hagyományos recepthez, amelyet nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is imádni fognak.

Elolvasni
Válassza ki a legmegfelelőbb gyapjú paplan típust magának és családjának
Tanácsok és tippek

Válassza ki a legmegfelelőbb gyapjú paplan típust magának és családjának

09.06.215113x elolvasva

Különböző típusú paplanok találhatók a Bariholmik kínálatában. A három fő típus az alapvető, tradicionális és végül a prémium kategória. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? Örömmel segítünk önnek ezzel a cikkünkben.

Elolvasni
Kérdése van? Írjon nekünk -
info@bariholmik.hu

Színváltozatok

Válasszon méretet